Олег. Як Ви особисто відноситесь до ідеї розповсюдження в Україні вільного ПЗ?
ПС: Радує мене локалізація КДЕ - українська мова ставиться одразу без додаткових "танців з бубном", на відміну від майкрософтської приблуди.
Олег Тягнибок ВО Свобода
Написане:
16 червня 2008, 23:23
Шановний Сварам!
Служба інформаційних технологій ВО"Свобода" розробила нашу позицію щодо поставленого Вами питання. Ми позитивно ставимося до вільного програмного забезпечення, вважаючи його єдиним вірним рішенням.
Проте, важливим є не безкоштовність програмного забезпечення, яку переважно люблять вказувати як основну перевагу (зрештою покупець має право вибирати, і якщо він згоден платити - то це його особиста справа). Визначальним є фактори загальнодоступного вихідного коду, некомерційності продуктів та можливості створювати нові системи на базі існуючих.
Справді, ситуація, коли дітей ще в початковій школі починають привчати до одного продукту (комерційного), коли при купівлі комп'ютера на ньому цей продукт вже стоїть, коли комп'ютери в держустановах, які зберігають важливі дані, часто секретні, працюють під управлінням операційної системи, яка є "чорним ящиком", і надсилає невідомо що, кому, і куди - є недопустимою.
ВО "Свобода" бачить розвиток ринку операційних систем та додатків до них в ідеалі наступним чином:
1. Держава створює власну операційну систему на базі існуючих вільних систем. При цьому приділяється велика увага власне зручності користувача - хороший переклад, наявність великої кількості українських шрифтів, впровадження служби підтримки та безпеці.
2. Держава під цю систему розробляє спеціалізоване програмне забезпечення - типу бухгалтерські, складські, навчальні, документні програми, тощо.
3. Держава впроваджує цю систему в всіх держорганах, а також в усіх установах, що залежні від держорганів (наприклад: податкова приймає електронну звітність тільки від вищезгаданих державних бухгалтерських програм).
4. В навчальних закладах учні знайомляться з усіма існуючими популярними системами (а не так як зараз - лише одною). Проте основна увага все ж належить вищезгаданому українському ПЗ.
5. Через органи влади, держава міняє ситуацію на ринку на свою користь, поступово відмовляючись від використаття власними громадянами іноземного комерційного поганолокалізованого продукту.
Кнедлик
Написане:
14 липня 2008, 16:56
Шановний, Олеже.
Дуже корисні думки щодо того, що має робити держава. Я так розумію, говорячи про те, що Держава розробляє щось ви маєте на увазі, що держава заохочує вітчизняних розробників до розробки потрібного ПЗ. Чесно кажучи, я скептично ставлюсь до будь-яких ініціатив з боку держави в плані організації "чогось" для бізнесу чи-то громадськості. Ліпше за все, на мій погляд, буде створення сприятливого клімату, аби розвивалось згадане ПЗ в Україні поруч із жорстким контролем власне у самій урядовій машині, де використання будь-яких засобів має бути ефективне, оптимізовано, підзвітно і не становити потенційної загрози для держави і щоголовніше, бути зручним для взаємин з громадськістю та бізнесом. Власне про це йдеться в рекомендаціях Европейської Комісії до застосування ВПЗ у державному апараті та взаєминах з громадськістю. Дякую Вам!
Олег Тягнибок ВО Свобода
Написане:
17 липня 2008, 19:58
Шановний Кнедлик!
Ви виступаєте в даній ситуації з точки зору максимальної користі для ВПЗ.
Я ж, як націоналіст, виходжу з максимальної користі для національної держави. Я розглядаю цінність та вигоду будь-якого програмного забезпечення виключно в ракурсі цінності та вигоди його для країни.