Востаннє редаговано: Максим (07 листопада 2012, 12:55), редаговано 3 раз
Доктор Айболить
Написане:
09 січня 2010, 23:59
Похвально, хлопче, що цікавишся досвідом Нестора Івановича!
Тільки добра порада фахівця: читай джерела, а не передруковуй чужі писуляччя. І не пиши казок на тему: "Чув дзвін, та не знаю, де він". Ось, хоча б, твоє:
"...Тому за шалені гроші і золото махновці всіма правдами і неправдами купували кулемети «Максим» і «Л’юіс», а Луганський патронний завод нелегально забезпечував повстанців патронами – по півтора мільйони штук за раз..."
Які шалені гроші? Що таке трофеї чув?
Робітники Луганського патронного заводу лише 1 раз допомогли Батьку:
Волковинський В. Нестор Махно: легенди і реальність. – К., 1994. - С.221
«В умовах розрухи і голоду селяни вже не так охоче ділилися з Махном усім необхідним. Тому він вдався до чергової хитрості: почав нападати на цукроварні і вимінювати цукор на продовольство, коней, приховану зброю. 1921 року до рук махновців потрапило більше мільйона пудів цукру. На солодкий продукт обмінювали свій товар і робітники міст. Так, колектив Луганського патронного заводу передав за цукор Махнові півтора мільйона набоїв".
Молодець, пиши далі, але з толком!
_________________ Amicus, Plato, sed rerum magic amica est veritas
Гайдамака
Написане:
10 січня 2010, 23:22
за таким принципом можна написати оду Дмитрові Фальківському наприклад... прекрасна людина була... писала вірші про Полісся і заколисаний степ.. працювала в чека...
_________________ Атакуй першим!
Максим
Написане:
11 січня 2010, 09:37
Шановий Докторе!
Якщо Ви фахівець, то мали б знати, що існують різні дані про ті чи інші історичні події. Це те, що нормальний фахівець має на увазі завжди. А коли Ви називаєте себе фахівцем, а потім в хамській манері повчаєте незнайому людину, то Ви, скорше за все, не фахівець, а звичайне інтернет-хамло.
"Не передруковуй.. не пиши..." Теж мені, божествений вождь і учитель.
Шановний Гайдамако, ти ж зміст теми прочитав? Якщо прочитав, то до чого тут Фальківський? В темі подається аналіз махновського руху з позицій українського націоналізму. Де ода?
Микола_22
Написане:
14 січня 2010, 18:01
Махно ні в чому не каявся. Написані спогади в еміграції були доречі російською мовою. А борців за самостійну Україну він в них називає не інакше як "украинские шовинисты". В його спогадах багато антиукраїнського, включаючи і розстріли тих хто не боявся сказати, що він за Україну, а те як він "страждав", під час перетину україсько - російського кордону де він змушений був розмовляти українською, розписав дуже докладно.
Ярослав_Тарасович
Написане:
14 січня 2010, 22:22
Микола_22 написав:
Махно ні в чому не каявся. Написані спогади в еміграції були доречі російською мовою. А борців за самостійну Україну він в них називає не інакше як "украинские шовинисты". В його спогадах багато антиукраїнського, включаючи і розстріли тих хто не боявся сказати, що він за Україну, а те як він "страждав", під час перетину україсько - російського кордону де він змушений був розмовляти українською, розписав дуже докладно.
доведете ,що це правда?Ні! Так само як я не доведу,що це неправда.
_________________ А потім ніж — і потекла
Свиняча кров, як та смола,
З печінок ваших поросячих.
А потім...
Максим
Написане:
14 січня 2010, 22:55
Ярослав Тарасович написав буквально те, що я щойно хотів написати.
Але я ще хотів би додати, що вище подано аналіз історичного явища, а не обгрунтуванням тези "Махно хороший" чи "Махно поганий". Слід трошки підніматися над рівнем "базарної аналітики".
Бородатий Юрко
Написане:
14 січня 2010, 22:58
Досвід Махна доводить, що пролиття крові ще не гарантує досягнення "щастя". Мені подобається досвід індійських націоналістів, вони добились виходу англійських колонізаторів майже без крові. Англійці самі, добровільно вийшли з Індії.
А Махно, він проливав надто багато крові. За Достоєвським, досить однієї сльози дитячої, щоб вся боротьба пішла на смарку. А тут ріки крові...
Впевнений, історію потрібно не лише згадувати, історію потрібно робити! І тут можна ще згадати Ньютона, який творив історію з допомогою не зброї, влади і сили, а правдою...
Максим
Написане:
15 січня 2010, 00:17
Бородатий Юрко написав:
За Достоєвським, досить однієї сльози дитячої, щоб вся боротьба пішла на смарку.
Достоєвщина - це якраз те, що нам треба. Проклянемо всіх - починаючи від Святослава і кінчаючи ОУН та УПА.
Ярослав_Тарасович
Написане:
15 січня 2010, 01:11
Максим написав:
Але я ще хотів би додати, що вище подано аналіз історичного явища, а не обгрунтуванням тези "Махно хороший" чи "Махно поганий". Слід трошки підніматися над рівнем "базарної аналітики".
_________________ А потім ніж — і потекла
Свиняча кров, як та смола,
З печінок ваших поросячих.
А потім...
Маздай
Написане:
15 січня 2010, 22:35
Бородатий Юрко написав:
Досвід Махна доводить, що пролиття крові ще не гарантує досягнення "щастя". Мені подобається досвід індійських націоналістів, вони добились виходу англійських колонізаторів майже без крові. Англійці самі, добровільно вийшли з Індії.
Кількість індійців в сотні разів перевищувала всіх англійців (та іншіх підлеглих корони). Тому, як тількі останні почуяли, що пахне смаженим, то одразу поспішили додому. До речі, війскові сутички всеж були. І саме вони змінили напрям думок колонізаторів.
Микола_22
Написане:
16 січня 2010, 17:21
Ярослав_Тарасович написав:
доведете ,що це правда?Ні! Так само як я не доведу,що це неправда.
А нашо доводити? Я ж вказав джерело, спогади самого Махна. Все що я писав взято звітси. Редагував ці спогади російський анархіст Волін.
Ось цитата
"Я, например, хотел от них узнать, идет ли этот эшелон и далее, из Белгорода. Мне пришлось подходить к целому ряду вагонов, но ни один из железнодорожников на мой вопрос ни слова не ответил. И только позже, когда я, истомленный, проходил обратно рядом с этими вагонами, один из них подозвал меня и предупредил, чтобы я ни к кому не обращался со словами «товарищ», а говорил бы «шановний добродiю», в противном случае я ни от кого и ничего не добьюсь.
Я поразился этому требованию, но делать было нечего. И я, не владея своим родным украинским языком, принужденно должен был уродовать его так в своих обращениях к окружавшим меня, что становилось стыдно...
Над этим явлением я несколько задумался; и, скажу правду, оно вызвало во мне какую-то болезненную злость, и вот почему.
Я поставил себе вопрос: от имени кого требуется от меня такая ломота языка, когда я его не знаю? Я понимал, что это требование исходит не от украинского трудового народа. Оно — требование тех фиктивных «украинцев», которые народились из-под грубого сапога немецко-австро-венгерского юнкерства и старались подделаться под модный тон. Я был убежден, что для таких украинцев нужен был только украинский язык, а не полнота свободы Украины, и населяющего ее трудового народа. Несмотря на то что они внешне становились в позу друзей независимости Украины, внутренне они цепко хватались, вместе со своим гетманом Скоропадским, за Вильгельма немецкого и Карла австро-венгерского, за их политику против революции. Эти «украинцы» не понимали одной простой истины: что свобода и независимость Украины совместимы только со свободой и независимостью населяющего ее трудового народа, без которого Украина ничто..."
Якщо розмовляти українською викликає злобу, то це хто-хто, але не барець за українську національну державу.
А ось цитати про борців за Україну "Такое положение дела побудило центральную власть — власть, кочующую по тылам, — собрать ложные данные против Марии Никифоровой и ее отряда, данные, уличавшие ее якобы в разграблении Елисаветграда, когда она заняла его в марте 1918 года, выгнав из него украинских шовинистов ."
"В этом — залог тому, что вновь организовавшаяся Украинская шовинистическая власть в Киеве останется властью только для Киева."
От і все, він був революціонером-інтернаціоналістом, ніяка українська держава і ідея його не цікавила. Коли до влади прийшла Директорія він одразу ж поставився до неї ворожо. До того ж треба розуміти що писав він не все і багато своїх "геройств" не афішував. Думаю сьогодні, він був би одним з найпалкіший прибічник чи то КПУ чи Регіонів.
Микола_22
Написане:
16 січня 2010, 21:19
Максим написав:
Махно є Махно, і він завжди був ворожий українському націоналізму. Ті ідеї які він сповідував в кінці кінців виявилися нежиттездатними, як і коммуністичні, і крім руйнування він нічого не приніс. З точки зору націоналіста, це один з найлютіших ворогів, як на мене. А тема форуму визвольні зманання, і тут він, як на мене, зайвий.
БАРАБАС
Написане:
16 січня 2010, 23:26
Маздай написав:
Бородатий Юрко написав:
Кількість індійців в сотні разів перевищувала всіх англійців (та іншіх підлеглих корони). Тому, як тількі останні почуяли, що пахне смаженим, то одразу поспішили додому. До речі, війскові сутички всеж були. І саме вони змінили напрям думок колонізаторів.
але зробили це по-жидівськи хитро : вся власність та банківський капітал в Індії залишилась за ними. Більше того - були підписані довгострокові домовленості про те, що саме англійський бізнес має першочергові права в багатьох галузях індійської економіки.
Наприклад, досі саме представники англійських фірм користуються правом першості при виборі чаю безпосередньо з плантацій в Індії. Саме тому так популярні фірми "Ліптон" і "Твінінг", які, як відомо, самі чай не вирощують, але всі останні (в тому числі і індійські фірми-пакувальники) розбирають лише "залишки".
_________________ Свобода - тверда як меч. Або вона у тебе є, або тебе нема.
Орел
Написане:
21 січня 2010, 16:05
В Києві у Національному Будинку Художника з експозиції на виставці, яка проходить під патронатом Президента України В.Ющенка зняли портрет батька Махна роботи відомого українського художника Івана Семесюка. Непатріотично!